tiistai 20. elokuuta 2013

Gheellä leikittelyä - tieteen nimissä tietenkin!

 
Heidelin uudet kuteet ja silkkisellä veitsen terällä tanssahtelua. Kokkihopottajakin sattui olemaan paikalla juuri, kun kun voita hellalla kirkastettiin - erittäin karamellisen herkullinen tuoksu.
 
 

 
Voi liedellä kirkastuu!

 
Kirkas kuin lähde ja kaunista kuin kukkaishunaja!
 
 Ghee eli kirkastettu voi saadaan hauduttamalla miedolla lämmöllä voita, jolloin vesi haihtuu pois ja maitoproteiinit saadaan erottumaan omiksi kerroksiksiin niin, että ne voidaan kuoria ja siivilöidä pois.

Näin saadaan herkullisen toffeemaiselta tuoksuvaa, voiöljyksikin kutsuttua rasvaa, joka sopii yleensä ottaen erinomaisesti paistamiseen ja ruuanlaittoon, käytetään etenkin itämaisisa keittiöissä ja olisi erinomainen vaihtoehto tavallisille kasviöljyille! Lisäksi gheetä pidetään erittäin terveyttä edistävänä ruoka-aineena, tekee sisäisesti nautittuna hyvää esimerkiksi iholle ja ruoansulatukselle. Lue lisää valmistuksesta ja terveyshyödyistä täältä ja täältä.


Gheen herkullisuus ripauksella suolaa ja kookospalmusokeria sai meidät kokeilemaan mihin kaikkeen terveeseen herkullisuuteen ghee sulautuukaan.
 
Vielä lämmin ghee sekoitettuna 81%:en suklaaseen oli helpompaakin oivempi ja nopea kastike jäisille vadelmille, päälle vielä ripaus kookospalmusokeria ja mantelirouhetta, niin kyllä makuhermot jo löivät tulta! Tummaa, mutta karamellista!

 
Siistiksi raaputetulle lautaselle vielä banaaniviipaleita kera gheesuklaa-kastikkeen oli ihan pakko testata - "tieteen nimissä, tietenkin"!
 
Paras gherkullaisuus syntyi kuitenkin seuraavana päivänä:
 

 
Pikatestissä Gheesuklaa
 n. 2 rkl gheetä ja n. 1 tl kookosöljyä, muutama rkl raakakaakaojauhetta, 1 tl tocoa, kookospalmusokeria ja hiukka hunajaa makeutukseksi sekä mukavan koostumuksen luojaksi, vähäisinpänä, mutta herkullisuuden viiemiseksi silaukseksi reilu ripsaus laaduksasta suolaa. 
 
Valmistetaan raakasuklaan tapaan miedolla lämmmöllä rasvat sulattaen, mutta kaakaovoin tilalla GHEETÄ. Kookosöljy tuli laitettua oikeastaan vain, koska uusi, uljaan täysi, purkki sattui olemaan pöydällä.
 
Makunystyrät, luultavasti koko ruuansulatus ihoa unohtamatta, lyövät pahempaa tulta ja tappuraa kuin ikinä mitään hienoja suklaita syödessä. Herkullisinta, vaikkakin hiukan liian sulavaa, HIH. 


 

1 kommentti:

  1. minulle kiitos! kuulostaa liian hyvältä. ikävä sinun makunystyröitä herisyttäviä tuotoksia!<3 :D -HD

    VastaaPoista